5. PRANDAU FESTIVAL – koncert ansambla Projekt Lazarus, Donji Miholjac, 16. lipnja 2024. godine, nedjelja, u 19,30 sati, dvorac  Mailáth, ulaz slobodan.

 

Poštovani ljubitelji glazbe, s ponosom najavljujemo drugi koncert 5. Prandau Festivala, koji će u nedjelju, 16. lipnja 2024. godine, u dvorcu  Mailáth,  održati ansambl profesionalnih glazbenika pod nazivom „Projekt Lazarus“, koji na hrvatskoj i europskoj glazbenoj sceni djeluje od 2013. godine,  iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine i njezina kontekstualizacija u europskom kulturnom i civilizacijskom diskursu.

Program počinje u 19,30 sati prezentacijom pod nazivom „Koncertni predgovor za sve one koje žele znati nešto više o hrvatskoj glazbenoj baštini!“ kojom će se predstaviti izdavačka aktivnost Projekta Lazarus, a nastavlja se koncertom u 20,00 sati.

Na predstavljanju tiskanih izdanja s publikom će razgovarati doc. Dr. sc. Martina Mičija, Robert Palić i Darijan Ivezić, kojom prilikom će se, povodom 400. obljetnice prvotiska, predstaviti dva vrijedna notna izdanja hrvatskih skladatelja – zbirke Parnassia militia (1622.) Vinka Jelića i Madrigali concertati Gabriela Uspera za koja su nagrađeni Zlatnom poveljom Predsjednika Matice hrvatske. Također će biti predstavljena i zbirka moteta skladatelja Hieronimusa Talonusa iz Pule – Armonicus parnassus (1628.),  koja je i  prva suvremena transkripcija i kritičko izdanje u redakciji prof. dr. sc. Ennija Stipčevića i magistrice muzikologije Ivane Petravić.

„Projekt Lazarus“ osnovan je u okviru Hrvatskoga glazbenog centra, a idejni je začetnik i osnivač ansambla Robert Palić, član opernog ansambla Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentiranje hrvatske i europske glazbene baštine primarni su ciljevi „Projekta Lazarus“ koji se realiziraju kroz procese istraživanja nepoznate i neobrađene glazbene literature, ali i onih glazbenih spomenika visoke umjetničke vrijednosti koje su tijek vremena i nepovoljne povijesne okolnosti osudili na zaborav.

Kroz mnogobrojne projekte ansambl je između ostalog nastupio u bazilici San Giorgio Maggiore u Veneciji na VII. međunarodnom festivalu „Gaetano Callido“, na 56. Hvarskim ljetnim priredbama koncertom u katedrali sv. Stjepana u skladateljevu rodnomu Hvaru, na 59. Glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru, u St. Peterskirche,  na 12. festivalu hrvatske glazbe u Beču, Varaždinskim baroknim večerima 2017., 2018., 2019. i 2022. te na Festivalu Seviqc 2018., 2019. i 2020. godine, u Scuola Grande di San Rocco u Veneciji, Dubrovniku, Kotoru, Zagrebu, LaValletti (Malta), Novom Vinodolskom, Trogiru,  Osorskim glazbenim večerima, u crkvi Saint-Pierre-de-la-Jeune u Strasbourgu, u crkvi Dreifaltigkeitskirche u Bernu, na Prandau Festivalu u Donjem Miholjcu 2021. godine, u samoborskoj župnoj crkvi sv. Anastazije i župnoj crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću, Preporodnoj dvorani HAZU u Zagrebu.

Kruna višegodišnjeg intenzivnog djelovanja „Projekta Lazarus“ u revitalizaciji hrvatske glazbene baštine ostvarena je na 48. Varaždinskim baroknim večerima koncertom u Franjevačkoj crkvi u Varaždinu, gdje su po prvi put u suvremenoj povijesti izvedene neke od skladbi istarskog skladatelja Francesca Sponge Uspera, krštenoga u crkvi sv. Eufemije u Rovinju 1561. godine.

Voditelj ansambla je tajnik Hrvatskoga glazbenog centra Robert Palić, umjetnički su voditelji ansambla dirigenti Darijan Ivezić i Franjo Bilić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica te predsjednica Hrvatskoga glazbenog centra je doc. dr. sc. Martina Mičija Palić, a uz njih osnovnu postavu ansambla „Projekt Lazarus“ čine sopranistice Tanja Rupnik, Daniela Perosa, Hana Ilčić i Petra Cik, mezzosopranistice Martina Menegoni i Nikolina Virgej Pintar, tenori Siniša Galović, Ivan Martinčić i Josip Čajko, bariton Matija Meić i bas Robert Palić. Sastav ansambla prilagođava se programu predviđenom za izvođenje pa su tako do sada s ansamblom surađivali: sopranistice Tanja Ruždjak, Darija Auguštan, Iva Krušić i Maja Sremec, mezzosopranistice Loredana Medan i Sonja Runje, tenori Goran Zorić i Hrvoje Foretić, baritoni Marin Čargo, Davor Nečak i Jurica Jurasić Kapun, basovi Martin Feller, Siniša Štork i Krešimir Klepo te instrumentalisti – violončelistica Lucija Pejković, violinisti Silvio Richter i Ivan Jakšeković, teorbist Izidor Erazem Grafenauer, lutnjist Danijel Jurišić i pijanist Božo Letunić.

Više o Projektu Lazarus doznajte putem poveznice: https://www.prandau-festival.com/projekt-lazarus-2024/

 

Glazba je radost, s veseljem vas očekujemo!