Martina Filjak, jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenica izuzetne bogate međunarodne karijere i umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara, dana 3. svibnja 2024. godine u Donjem Miholjcu, klavirskim recitalom otvorila je jubilarni 5. PRANDAU FESTIVAL orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu.

Svojim iznimno emotivnim i strastvenim nastupom, uz izuzetno širok dinamički raspon i u najbržim dionicama tehnički vrlo preciznim i skladnim izvedbama skladbi J.S. Bacha: Kromatska Fantazija i Fuga, R. Schumanna: Bečki Karneval op.26, A. Skrjabina: Preludij i Nokturno op.9 za lijevu ruku, G. Donizettia / F. Liszta: Reminiscencije iz Lucie di Lammermoor, vjernoj publici Prandau Festivala, koja je dvoranu dvorca Mailath ispunila do posljednjeg mjesta i koju više ne možemo kolokvijalno nazvati “miholjačkom” iz razloga jer su koncertu prisustvovali ljubitelji glazbe iz Pečuha, Osijeka, Belišća, Valpova, Viljeva, Donjeg Miholjca i prigradski naselja, pružila je koncert za pamćenje. 

Svojim iznimnim talentom, atraktivnim izvedbama ali i iskrenim pristupom publici i jednostavnošću komunikacije kako glazbene tako i ljudske, u potpunosti je opravdala i potvrdila status trenutno jedne od traženijih i najpoznatijih pijanistica u Hrvatskoj i svijetu.

Na početku koncerta prisutne je riječima dobrodošlice pozdravio gradonačelnik Grada Donjeg Miholjca naglasivši da je pokretanje PRANDAU FESTIVALA bio potpuno opravdano što dokazuje ogroman interes publike i na otvaranju jubilarnog 5. PRANDU FESTIVALA. Zatim je profesorica Silvija Ježić Knežević kratkim uvodom predstavila Martinu Filjak i najavila koncert.

Na kraju koncerta riječi zahvale za izvrstan koncert Martini Filjak i svim posjetiteljima na odazivu uputio je Tomislav Brusač, idejni začetnik i predsjednik Organizacijskog odbora PRANDAU FESTIVALA, te prisutne pozvao i na preostale koncerte 5. PRANDAU FESTIVALA.

Evo i nekoliko reakcija publike:

“Večer za pamćenje, glazbeni ugođaj koji, poneki od nas, dožive samo jednom u životu. Hvala organizatorima na vrhunskom koncertu, hvala pijanistici Martini Filjak sto nas je počastila svojim nastupom.”

“Koncert je bio doista poseban doživljaj.”

“Vjerujem da na sinoćnjem koncertu nije bilo osobe koja nije uživala slušajući mladu pijanisticu Martinu Filjak. Hvala joj zbog toga!!!”