Na otvorenju ovogodišnjeg Prandau Festivala, dana 24. lipnja 2023. godine u župnoj crkvi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu, nastupio je ansambl Responsorium izvodeći glazbu skladatelja venecijanskog kruga sa prijelaza iz renesanse u barok.

Kako smo dovoljno daleko od toga razdoblja i izvođenja rane glazbe na replikama starih instrumenata, subotnji koncert i nastup umjetnika uspio nas je transferirati u taj svijet i odmaknuti od realnosti i stvarnosti današnjice.

Glazbom, zvučno jednostavnom, s neočekivanim završecima koji ostavljaju pitanje, pomaknute su granice nas samih i naših očekivanja.

U koncertu koji je trajao nešto malo više od sata, a činilo se puno kraćim, čuli smo i dvije skladbe izvedene na našim povijesnim orguljama kroz izvedbe nadahnutoga i bez zadrške inspirativnoga orguljaša i čembalista Marija Penzara.

Duhovni repertoar u marijanskim antifonama Salve Regina i Regina coeli, te psalam Laudate Dominum i himan Lauda Jerusalem predstavio je bas bariton Darko Solter u čijoj smo jednostavnosti i opipljivoj emotivnosti glasa iskreno uživali.

Dok su barokna violina i trombon u rukama umjetnika Silvija Richtera i Tina Cugelja zvučali izjednačeno i neobično zvučno bliskima, kao iz rajskih visina, u isto su vrijeme viola da gamba i čembalo ( Augustin Mršić i Mario Penzar ) odražavali stabilnost i kontemplativnu razinu koja nam nije dopuštala da se prebrzo vratimo u ovaj prividni svijet.

Velika hvala umjetnicima na iskrenom daru, a nama ostaje radost, što smo bili dio još jedne nadahnute subotnje večeri, u iščekivanju sljedećega koncerta 4. izdanja Prandau Festivala.

Silvija Ježić-Knežević, prof.