Naša proslavljena pijanistica predstavila se na otvorenju 2. Prandau Festivala cjelovečernjim koncertom „ Nedovršena priča”.
Na samom početku izvela je, kako je sama rekla dovršenu, posljednju sonatu skladatelja romantizma Franza Schuberta u kojoj priča posljednju priču svog života, svojevrsnu autobiografiju, predosjećajući dolazak smrti.
U nekoliko rečenica gospođa Ida uvodila je publiku u djelo koje izvodi, nagovješćujući vrlo deskriptivno ono što će slušati i motive koji su najvažniji u spomenutim skladbama, ili pak okolnosti u kojima su djela nastajala.
Nakon bravurozne sonate u B-duru Franza Schuberta, uslijedila su četiri Chopinova Nocturna iz op. 15, 27 i 9. I u ovim skladbama, koje je sam skladatelj nazvao „ Ispovijest jedne duše „ , pijanistica je pokazala svu svoju zrelost, ljepotu tona i istinski i iskreni doživljaj vrhunskog muziciranja, kakvo još nismo imali prilike čuti za klavirom.
Drugi dio koncerta pripao je hrvatskim skladateljima, Dori Pejačević sa početka 20. stoljeća, odnosno njezinom ciklusu „ Maštanja „ op. 17 u kojemu opisuje svoja duševna stanja i Borisu Papandopulu i njegovoj izgubljenoj, pa ponovno pronađenoj skladbi „ Zdenkin striptiz „ koju je posvetio svojoj drugoj supruzi Zdenki.
Gospođa Ida prva je praizvela ovu skladbu na Osorskim glazbenim večerima 2006. kada ju je prvi puta čula i gospođa Zdenka, kojoj je skladba i posvećena daleke 1961. godine.
Svojim izborom skladbi i skladatelja, koji su svoja unutarnja gibanja duše na najintimniji način pretočili u spomenute skladbe, i pijanistica se ponijela jednako, ostavivši publici osjećaj b
ezvremenosti i taknuvši ono najvrijednije u svima nama, što se izgovoriti ne da, nego tek oćutjeti… Iskrena hvala na tome.
Silvija Ježić – Knežević, prof.
Zahvaljujemo u ime organizatora svim vjernim posjetiteljima, volonterima i donatorima na podršci i potpori Prandau Fsetivala.
Posebno zahvaljujemo maestru Davoru Bobiću koji je svojim dolaskom na otvaranje 2. Prandau Festivala ukazao veliku čast i poticaj organizatorima da ustraju u naporima u širenju glazbene kulture i povijesnog nasljeđa.

Galerija slika autora Vedrana Rožića: