Uvodnom konferencijom za medije u Velikoj dvorani dvorca Mailath najavljen je početak 2. PRANDAU FESTIVALA orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu koji ove godine u svom programu nudi šest vrhunskih koncerata u periodu od 21. svibnja do 8. listopada 2021. godine u prostorima  dvoraca Prandau – Mailath i župne crkve  Sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu.

Nakon uvodnih riječi zamjenika gradonačelnika Tomislava Brusača prisutnima se iz Zagreba putem video poruke obratio umjetnički ravnatelj Festivala Edmund Andler-Borić osvrnuvši se na uspješno održan  1. Prandau Festival koji je u potpunosti ispunio planirane ciljeve i promovirao Grad Donji Miholjac kao novu destinaciju  na kulturnoj karti Slavonije pa i cijele Hrvatske uz značajno pridobivanje medijske pozornosti i od strane nacionalnih medija.

U svom govoru najavio je i program 2. Prandau Festivala kojeg svojim koncertom 21. svibnja 2021. godine u dvorcu Mailath otvara pijanistica Ida Gamulin čiji osebujni  pijanizam već 30 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene.

Na konferenciji je zamjenik gradonačelnika Tomislav Brusač predstavio  monografiju 1. Prandau Festivala orguljaške i komorne glazbe, koja ima za cilj trajno sačuvati i zabilježiti nezaboravni trenutci i atmosfera na koncertima prošlogodišnjeg festivala monografije.

Predstavljene su i ostale aktivnosti Prandau Festivala koje imaju za cilj na promociji i očuvanje kulturne baštine kao što je prošlogodišnje servisiranje orgulja, snimanje mastera za izdavanje  CD-a „Orgulje u Donjem Miholjcu“  – u izdanju Croatia Records, upoznavanje dvije skupine predškolske djece Dječjeg vrtića Pinokio s orguljama Župe sv. Mihaela arkanđela, a Zdenko Samaržija, prof. ukratko je predstavio početak rada na povijesnom eseju kojim će se osvijetliti utjecaj altruizma i plemenitosti  vlastelinstva Hilleprand von Prandau na tadašnji društveni i kulturni život. Osim toga započeta je i muzikološka obrada petnaest skladbi Karla Prandaua od strane muzikologinje Andrea Rakitić iz Osijeka.

Nakon predstavljanja programa 2. PRANDAU FESTIVALA orguljaške i komorne glazbe na konferenciji su predstavljeni također i ovogodišnji promotivnih materijali te novi komunikacijski kanali kao što je web stranica www.prandau-festival.com, facebook stranica – Prandau Festival, YouTube kanal – Prandau Festival i e-mail adresa Festivala: prandu.festival@gmail.com.

Na kraju konferencije uručene su zahvalnice sudionicima i suorganizatorima Prandau  Festivala, kao i udrugama koje su svojim  volonterima pridonijele uspješnosti Festivala te donatorima koji su donirali sredstva za održavanje Prandau Festivalu i sredstva za servis orgulja crkve sv. Mihaela arkanđela.