Edmund Andler-Borić & Mario Zbiljski

EDMUND ANDLER-BORIĆ živi i djeluje u Zagrebu  Rođen je u Zadru gdje je završio jezičnu gimnaziju i glazbenu školu Blagoje Bersa, klavir u klasi prof. Nataše Polivec. Nakon položenih prijemnih ispita na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu odlučio se za studij klavira. Diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin prije redovnog roka, a orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, također prije redovnog roka. Magisterij orgulja završio je u klasi prof. Maria Penzara.

Jedno vrijeme bio je na ispomoći kao orguljaš zagrebačkoj katedrali pod vodstvom mo. Mihe Demovića. Najduže je bio kao crkveni orguljaš u sv. Mariji na Dolcu u vrijeme mons. Labaša i dirigenta Antuna Čelara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji umjetnik orguljaš. Istaknut ćemo samo neka glazbena središta gdje je nastupao: Frankfurt, Amsterdam, Koeln, Dresden, Bratislava, Prag, Budimpešta, Moskva, Kaliningrad, Los Angeles, Helsinki, Pretoria, Johannesburg, Riga, Tallinn, Vilnius, Gdansk, Graz, Minsk, Damask, Jeruzalem, Tel Aviv-Yafo, Kiev, Lavov, itd.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, s udrugom Zvuci tišine pokretač je takvih manifestacija u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je našeg najvećeg orguljaškog festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, uz podršku Grada Zagreba i preč. Josipa Kuhtića, rektora katedrale i Zagrebačke nadbiskupije. Budući da su korijeni po ocu iz Petrinje pokrenuo je i jedanaest godina bio ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku, te tri godine  ZRIN festivala. U dva navrata pripremio je i realizirao vrlo zanimljivu izložbu Izgubljena orguljaška baština Banovine i Hrvatskog Pounja uz podršku Ministarstva kulture. Na taj način su skupili vrlo detaljno građu: foto dokumentaciju, opise oko 30 zauvijek izgubljenih  orgulja tog malog dijela Hrvatske. Građa se i dalje sakuplja kao što se sakuplja čitava dokumentacija orguljaškog fonda Sisačke biskupije. Festival Ars organi Sisciae  postao je prepoznat u i van Hrvatske te postao kulturni brand grada Siska i Sisačke biskupije. U 2020. godini pokreće Prandau Festival u Donjem Miholjcu skupa s gdinom Tomislavom Brusačem s ciljem obnove i još bolje prezentacije kulturnog nasljeđa Donjeg Miholjca i znamenite velikaške obitelji Prandau. Također u Petrinji je skupa s pijanistom Karlom Ivančićem 2020. godine pokrenuo Pijanistički memorijal Ranko Filjak posvećen jednom od najvećih hrvatskih pijanista sa svjetskom karijerom. U Banja Luci utemeljio je 2021. godine Orguljaški festival Banja Luka čiji je umjetnički ravnatelj.

Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem. Također vrlo često surađuje s našim vodećim solistima: Goranom Končarom, Antonijom Dunjko, Lidijom Horvat, Igorom Mrnjavčićem, Brunom Philippom, Marinom Zokićem, Dariom Teskerom, Arijanom Gigliani Philipp, Renatom Penezić, Brankom Mihanovićem, Nataliom Anikeev, Mariom Šincekom, Tamarom Felbinger, itd.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD Orgulje Đakovačke katedrale 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. Godine 2013. mu je izašao i drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatia Recordsa uz podršku Ministarstva kulture RH. 2015. godine izašao je  treći  CD  u izdanju Croatiae Records Orgulje Sisačke biskupije-Sela. U 2015. primio je i diplomu Milka Trnina od HDGU-a za poseban doprinos orguljaškoj baštini.  U 2017. godini izašao je i četvrti CD Orgulje Sisačke biskupije-Voloder u izdanju Croatiae Records. U 2018. godini izdavačka kuća Cantus izdala je CD Orguljski Cantus Miroslava Miletića na kom je Edmund Andler snimio orguljski opus tog suvremenog hrvatskog skladatelja. Croatia Records je u 2019. izdala Edmundov CD Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale. Krajem 2021. godine Croatia Records izdala je CD Orgulje Donjeg Miholjca koji je snimio Edmund Andler-Borić. CD Orgulje Donjeg Miholjca rezlutat je uspješno postavljenog Prandau Festivala.

MARIO ZBILJSKI rođen u 11.11.1975 u Osijeku,gdje završava osnovnu i srednju elektrotehničku školu.Prvu muzičku naobrazbu dobiva kod Franje Slavka Batoreka u tada „Biseri Slavonije“,a sada Tamburaška škola Batorek. Slijedi djelovanje u HKUD Osijek 1862,te nakon nekoliko godina potpisuje profesionalni ugovor s Slavonskim Lolama jednim od rijetkih profesionalnih tamburaških sastava u Hrvatskoj.Slijedi uspješna muzička i estradna karijera,nastupi na televizijskim emisijama,suradnja sa eminentnim pjevačima tamburaške glazbe(K..Kićo Slabinac,Vera Svoboda,M.Škoro i mnogi drugi).Godine 2005 biva od  strane struke(Hrvatske glazbene unije) proglašen najboljim instrumentalistom na tamburi za 2005.godinu,a godinu dana kasnije od Hrvatske diskografske udruge dobija nagradu Porin za najbolji album folklorne glazbe.Uslijed nagrada i brojnog audiovizualnog materijala 2008.godine dobiva status samostalnog umjetnika te postaje član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.Od važnijih nastupa izdvajamo samostalni koncert Slavonske lole u Lisinskom,2008, nastup  na kultnim bečkim pozornicama(Volksteatar,Metropol).

Godine 2016.zavrašava diplomski studij na bečkom  Franz Schubert Konservatorium u suradnji sa Akademijom za muzičku umjetnost Plovdiv(Bugarska) ,a godine 2019 na osječkom Sveučilištu J.J.Strossmayer završava diplomski studij Tamburaško umijeće.Dobitnik je Rektorove nagrade za poseban doprinos promicanja Tambure kao solističkog instrumenta u svijetu klasične glazbe u obliku solističkih recitala u Hrvatskoj i Austriji(Volksteather Wien)u suradnji sa izv.profesorom Konstantinom Krasnitskim.Godine 2019 nastupa kao gost programa Wienertschuschenkapelle u Bečkom Konzerthausu.

Godine 2020.nominiran kao izvođač za diskografsku nagradu Porin kao izvođač u kategoriji „Najbolji album klasične glazbe“

U lipnju 2020.nastupio u Dakovu u katerdrali i izveo prvu kompoziciju skladanu za tamburu i gudače Concertino Strossmayer najizvođnijeg hrvatskog suvremenog kompozitoraDavora Bobića,te istu skladbu u pratnji Hrvatskog komornog orkestra ponovio u zagrebačkom HNK.

Radio kao profesor tambure u glazbenoj školi P.Katančića u Valpovu i Belišću,te sa učenicima postigao zapažene rezultate na natjecanjima u Križevcima i Bečeju. Voditelj raznih projekata i seminara vezanih za tamburašku glazbe(„Karlovac,spas Tamburu123“,Tamburaški tabor u Koljnofu,Kophaza Madjarska,) .

Trenutno kocnertira i  radi kao profesor tambure u Osnovnoj i srednjoj glazbenoj školi F.Kuhača u Osijeku,te kao asistent na Akademiji za umjetnost i kulturu.