PROGRAM KONCERTA:

1) Luka Sorkočević: Simfonija br. 3 u D-duru

Allegro-Andante-Presto

2) Antonio Vivaldi: Koncert za dvije violine i orkestar,

Op. 3 br. 8 „L`estro Armonico“ RV 522

Allegro-Larghetto e spiritoso-Allegro

3) Josef Suk: Serenada za gudače u Es-duru, Op. 6

Andante con moto / Allegro ma non troppo e grazioso

Adagio / Allegro giocoso, ma non troppo presto

Ad 1) Koncert započinje prpošnom i mladenačkom skladbom dubrovačkog skladatelja, diplomata i mecene Luke Sorkočevića. Sorkočevića slobodno možemo nazvati ocem simfonijskog stvaralaštva u Hrvata, a dojmljiv je posebno 2. stavak simfonije – Andante, koji svojom jednostavnošću i iskrenošću ostaje trajno u sjećanju već nakon prvog slušanja.

Ad 2) Vivaldijev izričaj i invencija od prve osvajaju slušatelja!

U koncertu za dvije violine i orkestar u a-molu Op. 3 br. 8, iz zbirke koncerata velikog talijanskog baroknog skladatelja Antonia Vivaldija pod nazivom „L`estro armonico“, nastupit će dva stalna dugogodišnja člana Varaždinskog komornog orkestra – Petar Haluza i Tomislav Vitković.

Skladbu možete preslušati na: https://youtu.be/ww_MsdyHriw

Ad 3) Suk je kao student A. Dvořáka skladao ovu skladbu upravo na poticaj svojeg velikog učitelja (a kasnije i punca), a nakon što ju je dovršio 1892., osvojila je do danas apsolutno sve glazbene pozornice svijeta postavši jedan od stupova literature za gudačke ansamble. Dojmljiva je njena toplina, ozračje i zavodljiva melodioznost.

Pozivamo sve ljubitelje klasične glazbe i vrhunskog zvuka da ne propuste priliku čuti ovaj izvrsni orkestar u prostoru naše lijepo uređene i izuzetno akustične crkve sv. Mihaela arkanđela koja je idealna za gudački orkestar te klasičnu glazbu iz razdoblja romantizma i baroka.