Quartet flauta 4 Syrinx

Kvartet flauta 4 Syrinx nastao je 2001. godine okupljanjem četiriju glazbenica profesionalno angažiranih u orkestrima te pedagoškoj djelatnosti. Za osnivanje ovakvog kvarteta, sastavljenog od po dviju hrvatskih i slovenskih glazbenica, odlučile su se vođene dosadašnjim profesionalnim iskustvom te suradnjom na području kulturne, pedagoške i glazbene djelatnosti u Hrvatskoj i Sloveniji. Kvartet flauta, kao komorni ansambl, ističe savršeno suzvučje istih instrumenata. Zvučnu sliku dodatno obogaćuje i pojava srodnih instrumenata, piccolo flaute, alt flaute i bas flaute, koji šire opseg zvuka ovakvog ansambla.

Ansambl interpretira originalne skladbe skladane za kvartet flauta, pridonoseći tako upoznavanju publike s izvornim repertoarom, kao i skladbe suvremenih skladatelja. Njihov bogati repertoar kontinuirano se proširuje skladbama koje suvremeni skladatelji, inspirirani njihovim umjetničkim pristupom i interpretacijom, skladaju za njih. Najrecentnije su izvedbe skladbi Janija Goloba, Tomislava Uhlika, Petra Obradovića i Danijela Legina.

Kvartet flauta 4 Syrinx već petnaestu godinu zaredom održava tematski ciklus od po tri koncerta u sezoni u Maloj dvorani Lisinski. Tematskim koncertima ovaj komorni ansambl želi potaknuti interes za flautu i glazbenu umjetnost uopće, kako kod mlade, tako kod odrasle publike, koja je tijekom proteklih sezona s radošću dolazila na njihove koncerte.

Do sada je kvartet flauta 4 Syrinx snimio tri nosača zvuka: Monochromia (2006.), Soba za četiri (2010.), s djelima hrvatskih i slovenskih kompozitora, uz podršku Programa za resno glasbo Radija Slovenije, u izdanju Založbe kaset in plošč RTV Slovenije i live CD sa snimkama s koncerata iz MD Lisinski pod nazivom Decade, u izdanju Croatia Recordsa, (2013) nastao uz potporu Ministarstva kulture RH. Skladba Igora Kuljerića Silbanski tanac, koja se nalazi na nosaču zvuka Decade, dobitnik je nagrade Porin 2014 u kategoriji Najbolja klasična skladba.