Podium Brass Quintet

Podium Brass Quintet nastao je u studenom 2014, a čini ga pet izvrsnih glazbenika : Marko Bobičanec (truba), Marin Zokić (truba), Hrvoje Pintarić (rog), Ivan Mučić (trombon) i Danijel Požgaj (tuba).

Članovi kvinteta su redom diplomirani i nagrađivani glazbenici. Uspješni su pedagozi, zaposleni na Muzičkoj akademiji, glazbenim školama i u profesionalnim orkestrima, vode razne puhačke orkestre, seminare i radionice te aktivno sviraju u raznim drugim komornim sastavima. Rad kvinteta se iznad svega temelji na promicanju skladbi hrvatskih skladatelja ( Prohaska, Bobić, Josipovic, Uhlik, Skender, Grubačević… ), ali repertoar ansambla je širok, od rane renesanse i baroka, preko klasične glazbe i romantizma, pa do modernih, jazz skladbi, filmske i zabavne glazbe.

MARIN ZOKIĆ, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebacke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom; docent je na Muzičkoj akademiji Zagreb. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

IVAN MUČIĆ, prvi trombonist Zagrebačke Filharmonije rođen je 1989. godine u Čakovcu. Prvu glazbenu naobrazbu iz trombona stekao je kod Stjepana Taradija koji ga je 2006. godine usmjerio u Glazbenu školu u Varaždinu u klasu prof. Stjepana Rukljica. Godine 2009. upisuje Muzičku akademiju u Zagrebu. Tijekom studija usavršavao se kod mnogih renomiranih glazbenika trombonista kao sto su Dušan Kranjc, Stephan Poppe, Jaques Mauger, Branimir Slokar, Thomas Eibinger, Dietmar Kublbock, Jonas Bylund, Mike Svoboda, Kiril Ribarski, Mato Šantek, Antonello Mazzucco, Steven Mead (eufonij). Akademske godine 2012./2013. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu nastavlja studij u klasi prof. Marija Šinceka, te paralelno studira trombon u klasi prof. Dušana Kranjca na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima te je nastupao kao solist uz sve hrvatske profesionalne orkestre. Aktivno se bavi solističkim nastupima, komornom glazbom, a vrlo je uspješan pedagog na Glazbenom učilistu Elly Basic.

HRVOJE PINTARIĆ rođen je 1971. godine u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, gdje diplomira 1995. godine u klasi profesora Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija, postaje član Simfonijskog Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996. godine. Slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylsara. Od 1997. do 2004. godine prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra s kojim ostvaruje solističke nastupe, a od 2004. godine živi i radi u Zagrebu kao član orkestra opere Hrvatskog Narodnog Kazališta. Intenzivno se bavi komornom glazbom, te kontinuirano koncertira u Hrvatskoj i inozemstvu kao solist sa pijanisticom Tamarom Jurkić Sviben. U suradnji s Tamarom Jurkić Sviben ostvario je više praizvedbi novih djela hrvatske glazbene baštine za rog i klavir ( Prohaska, Bobić, Uhlik, Kabiljo, Grubačević… ), te suradnju sa australskom izdavačkom kućom Hammering Records, na čijim izdanjima su objavljene snimke novih djela za rog i klavir i rog solo, australskog skladatelja Alana Holleya. 2016. godine sa kolegicom Tamarom Jurkić Sviben, a u suradnji sa izdavačkom kucom Hammerings Reccords ostvaruje koncertno gostovanje u Sydneyu, Australija gdje zajedno održavaju 3 recitala.

MARKO BOBIČANEC je rođen 1984. godine, u Čakovcu. Trubu je započeo svirati u Limenoj glazbi Belica kod gospodina Stjepana Taradija.1996. godine upisuje Glazbenu školu u Varaždinu gdje uspješno završava dva pripremna i četiri razreda srednje škole, u klasi profesora Darka Navoja.Tijekom srednjoškolskog obrazovanja postiže zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima, dobitnik je dvije prve i jedne druge nagrade. I 2013. godine osvaja 3. nagradu na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika Papandopulo. 2002. godine upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu u klasi profesora Marina Zokića, te diplomira 28.06.2006. s odličnim uspjehom.Tijekom studija radio je kao nastavnik u Glazbenoj školi «Ferdo Livadić» u Samoboru. Profesionalno je surađivao sa Zagrebačkom Filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Big bandom HRT-a, Big bandom HGM-a, Orkestrom opere HNK Zagreb, Zagrebačkim gradskim kazalištem Komedija, orkestrom HNK Ivan Plemeniti Zajc u Rijeci… Kao član Brass kvinteta Busina je nastupao u Ateni, Ankari i Japanu. Trenutno svira u Podium Brass Kvintetu s kojim održava koncerte diljem Lijepe naše.Voditelj je i dirigent Limene glazbe Kud-a Sv. Ana Rozga s kojim je 2015 godine osvojio 2. mjesto na državnom natjecanju Puhačkih orkestara u Novom Vindolskom. S Gradskim Puhačkim orkestrom Zabok je ove godine nastupao na državnoj smotri u Novom Vinodolskom i dobio izvrsne kritike od strane žirija, te pohvalu kao najbolji dirigent na natjecanju. Radi kao Profesor Trube u Osnovnoj glazbenoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u Zaboku i honorarni je suradnik u Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, gdje također vodi školski orkestar i komornu glazbu.

DANIJEL POŽGAJ rođen je 15.06.1985. godine u Čakovcu. Prvu glazbenu naobrazbu na instrumentu tuba dobiva od Stjepana Taradija u Limenoj glazbi Belica. Upisuje Osnovnu Glazbenu školu 2000. godine kod profesora Stjepana Rukljica u Glazbenoj skoli Varaždin, koju završava 2005. godine. Na inicijativu profesora Jozefa Maierhofera iz Graza, Danijel Požgaj upisuje prvu godinu na Sveučilistu za glazbu i dramsku umjetnost Graz nakon trećeg razreda srednje glazbene škole 2004. godine u klasi profesora Jozefa Maierhofera. Studij u Grazu uspješno završava 2010. godine. Pohađao je seminare kod svjetskih pedagoga, Mel Culbertson, Steve Mead, Jan van der Roost, Jiggs Whigham, Heinrich Smith, Uwe Koller, Stanko Arnold, Branimir Slokar te ostalih. Dobitnik je brojnih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zaposlen je u OGS pri GS Ksaver Šandor Gjalski u Zaboku kao učitelj roga, trombona, tenora i tube. Danijel Požgaj od 2009. godine vodi Limenu glazbu Belica, od 2011. godine vodi Limenu glazbu Dekanovec, a od 2014. godine postaje i voditelj tamburaša u Belici. Svira u Podium Brass Kvintetu, te komponira i aranžira solo skladbe za djecu, komorne sastave i orkestre diljem Hrvatske.