Lovro Peretić

Lovro Peretić je međunarodno nagrađivani klasični gitarist iz Zagreba. Lovro je u ranoj dobi počeo učiti gitaru uz vodstvo prof. Xhevdeta Sahatxhije u glazbenoj školi “Pavao Markovac” u Zagrebu. Nakon završene glazbene škole, diplomirao je s pohvalama na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Darka Petrinjaka gdje je jednu godinu studija proveo u programu razmjene studenata na L’École Supérieure Musique et Danse Hauts-de-France u Lilleu (Francuska) studirajući s prof. Judicaëlom Perroyom. Poslije studija u Zagrebu, završio je dvogodišnji studij u Ženevi (Švicarska) na Haute Ecole de Musique Genève gdje je također studirao u klasi prof. Judicaëla Perroya. Dobitnik je Dekanove nagrade i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu. Danas se smatra jednim od vodećih gitarista mlađe generacije koji redovito koncertira na svjetskim pozornicama i osvaja brojne nagrade na najprestižnijim natjecanjima klasične glazbe.

 

Lovro se tijekom studiranja usavršavao radeći s vrhunskim glazbenicima kao što su Zoran Dukić, Marcin Dylla, Lorenzo Micheli, Ana Vidović, Paolo Pegoraro, István Römer, Łukasz Kuropaczewski, Ricardo Gallén, Marco Socías, Pavel Steidl i drugi. Koncertirao je diljem Hrvatske te u Njemačkoj, Švicarskoj, Belgiji, Rusiji, Poljskoj, Španjolskoj, Danskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Finskoj, Estoniji, Italiji, Francuskoj, Austriji, Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Rumunjskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj kao solist i komorni glazbenik. Nastupao je i održao majstorske tečajeve na mnogim prestižnim svjetskim gitarističkim festivalima i u sklopu raznih ciklusa koncerata, uključujući Paris International Guitar Festival, London International Guitar Festival, Glazbeni festival “Vladimir Spivakov” u Moskvi, Zagreb Guitar Festival, Antwerpen International Guitar Festival, International Guitar Festival José Tomás Villa de Petrer i dr.

 

Osvojio je preko 30 nagrada na međunarodnim natjecanjima, uključujući gitarističko natjecanje Guitar Foundation of America (SAD), Gitarističko natjecanje Eurostrings, Changsha International Guitar Competition (Kina), Fernando Sor gitarsko natjecanje u Rimu (Italija), Liechtensteiner Gitarrentage (Lihtenštajn), Concours international de guitare d’Antony (Francuska), glazbeno natjecanje Boris Papandopulo u Zagrebu (Hrvatska), Andres Segovia u Velbertu (Njemačka), gitarističko natjecanje Anna Amalia u Weimaru (Njemačka), Zagrebački festival gitare (Hrvatska), gitara u Antwerpenu Festival (Belgija), gitarsko natjecanje Enrico Mercatali u Gorizia (Italija), Volos Guitar Competition (Grčka), Peja International Guitar Festival (Kosovo) , Sarajevo International Guitar Festival (BiH), Međunarodno natjecanje komorne glazbe “Paola Ruminelli” (Italija), Split Guitar Festival (Hrvatska), Mörski festival kitare (Slovenija), Međunarodno gitarističko natjecanje ”Porečki tirando”, Bruxelles International Guitar Competition ”Ilse and Nicolas Alfonso” (Belgija), Međunarodno gitarističko natjecanje ”Ida Presti” (Hrvatska).

 

U 2020. godini, Lovro je pobijedio na 3. Eurostrings natjecanju, najvažnijem europskom natjecanju za gitaru koje mu je donijelo priliku održati brojne koncerte i majstorske tečajeve tijekom 2021./2022. u 18 zemalja Europe.

 

Posljednji i najveći uspjeh ostvario je ove godine pobjedom na natjecanju Guitar Foundation of America u SAD-u, uslijed koje je krajem prošle godine snimio svoj prvi nosač zvuka za prestižnu diskografsku kuću Naxos te će održati opsežnu jednogodišnju koncertnu turneju od oko 50 koncerata u 2023./2024. godini u SAD-u i Kanadi.

 

Osim kao solist, redovito nastupa u raznim komornim skupinama među kojima valja izdvojiti gitarski trio Evocación koji je snimio svoj prvi album za izdavačku kuću dotGuitar koji je objavljen u ožujku 2020. godine. Osim u komornim sastavima, Lovro je kao solist također nastupao i sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, zagrebačkim solistima i dr.