Ida Gamulin

Pijanistica

Ida Gamulin

Osebujan pijanizam Ide Gamulin već 30 godina plijeni pozornost hrvatske i svjetske glazbene scene. Poslijednji recitali u koncertnim dvoranama  Beča, Bruxellesa i Helsinkija, govore o njezinom umjetničkom putu započetom u Londonu osvajanjem prestižne nagrade   Myra Hess i debutom u Queen Elizabeth Hall-u.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, osvaja nagradu Svetislav Stančić na Jugoslavenskom natjecanju gazbenih umjetnika te odlazi u London gdje se usavršava kod uglednih pijanista Alfreda Brendela, Johna Lilla, Stephena Kovacevicha i Annie Fischer.

Godine 1983.započinje međunarodnu karijeru osvojivši prestižnu nagradu Myra Hess u Londonu gdje  debitira u Queen Elizabeth Hall-u i snima prvi LP za tvrtku EMI. Početke njezine inozemne karijere prate izvrsne kritike, pa tako Noel Goodwin u listu „The Times“ piše:“ …u stilski raznovrsnom i zahtjevnom programu, Ida Gamulin se predstavila kao iznimna pijanistička osobnost snažnog izričaja…,od poetske kontemplacije do moćne bravuroznosti granitno čvrstih oktava…,u maniri koja podsijeća na Annie Fischer.“, dok David Money u „Daily Telegraph“ ističe: “Vrhunski interpret Bacha…, majstor legata i bogate zvučnosti.., ostvarila je snagu i poeziju Beethovenove sonate..,magična izvedba.“

Među brojnim priznanjima, uz nagradu Myra Hess,  ističu se specijalna nagrada Festivala u Freiburgu te nagrada Milka Trnina. Snimka Brahmsove sonate u fis molu proglašena je najboljom izvedbom na američkom Classical Music Directory 2005.

Međunarodna karijera vodi Idu Gamulin u mnoga kulturna središta Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije gdje nastupa na festivalima u Spolettu, Varni, Freiburgu, Dubrovniku, Strattfordu, Janaček festivalu  te surađuje s uglednim orkestrima i dirigentima.

Ida Gamulin snima za BBC, France Musique, CBS, Bayerischer Rundfunk, za diskografske kuće EMI-Mava i Croatia Records. Do sada je izdala 14 nosača zvuka , a nedavno je promoviran 7 CD-box u povodu 30 godina suradnje sa  izdavačkom kućom Croatia Records.

Mnogi hrvatski skladatelji, kao Boris Papandopulo, Milko Kelemen, Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Ivo Josipović i Berislav Šipuš, posvetili su joj svoje skladbe koje je praizvela i trajno zabilježila na nosačima zvuka . Osobitu pozornost posvećuje glazbi Dore Pejačević, te je za tisak priredila cjeloviti opus glasovirskih minijatura, održala brojne koncerte s njezinim djelima  a na nosačima zvuka ovjekovječila najpoznatije minijature i cikluse te Klavirski kvintet u h molu.

Usporedo s koncertantnom karijerom, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Održava seminare iz interpretacije na uglednim europskim akademijama, članica je ocjenjivačkih sudova međunarodnih pijanističkih natjecanja i predsjednica EPTA-e Hrvatske od 2004.