Duo Karša

RENATA KARŠA rođena je u Vinkovcima gdje započinje glazbeno obrazovanje. Nastavlja ga u Osijeku pritom osvajajući nagrade na republičkim i saveznim natjecanjima (Varaždin, Sarajevo). Diplomirala je klavir u klasi prof. Damira Sekošana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu s izvrsnim ocjenama, a zatim i magistrirala u klasi prof. Pavice Gvozdić.

Održala je recitale u svim većim glazbenim središtima Hrvatske (Zagreb, Split, Rijeka, Varaždin, Dubrovnik, Osijek), nastupala je u sklopu međunarodnih festivala Dani Milka Kelemena, te Hvarskih ljetnih priredbi, a koncertirala je i u Italiji, Poljskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Sloveniji, Bugarskoj i Makedoniji. Nakon nastupa na jednom od najvećih i najprestižnijih pijanističkih natjecanja – XIII. Chopinovom natjecanju u Varšavi, solističkim recitalom rezerviranom za najistaknutije mlade pijaniste završila je međunarodni IX. Memorijal „Darko Lukić“ u Osijeku.

Višestranost njenog umjetničkog djelovanja ogleda se u brojnim solističkim koncertima i nastupima uz pratnju orkestara (Društveni orkestar HGZ-a, orkestar Muzičke akademije u Zagrebu, Simfonijski orkestar HRT-a, Osječki komorni orkestar), te u komornim sastavima i umjetničkoj suradnji s mnogim uglednim glazbenicima (G. Končar, K. Nakazawa…). Snimala je za potrebe radija i televizije, a od 2014. godine je i službeni korepetitor Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku. Na XV. Danima Milka Kelemena 2009. godine dojmljivom izvedbom Kelemenove Teme s varijacijama oduševila je prisutnog skladatelja zasluživši u više navrata njegov poziv za nastup na tom uglednom međunarodnom glazbenom festivalu koji u protekla dva desetljeća okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta.

Godine 2006. sa suprugom Ivanom Karšom osniva klavirski duo, a iz ove dugogodišnje suradnje osim bogatog repertoara proizlaze i sjajna umjetnička ostvarenja na brojnim koncertima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) 2010. godine osvojili su 3. nagradu i brončanu medalju, a posvećenost ovom vidu komornog muziciranja rezultira i vlastitom redakcijom notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljenom u travnju 2017.

Klavirskom pedagogijom počela se baviti u glazbenim školama u Zagrebu i Osijeku, a u razdoblju od 2003. – 2007. bila je voditeljica Stručnog vijeća učitelja klavira za šire područje Slavonije. Osim kao nastavnica klavira, surađujući s gudačkim odjelom Glazbene škole Franje Kuhača u Osijeku i kao korepetitor studenata pjevanja Muzičke akademije u Zagrebu, ostvarila je brojna dostignuća u Hrvatskoj i inozemstvu. Kao asistentica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku zaposlila se 2007. godine, a trenutno je u zvanju umjetničke savjetnice na Akademiji za umjetnost i kulturu.

 

IVAN KARŠA rođen je 1981. godine u Osijeku. Klavir počinje učiti s dvanaest godina, a već u sedamnaestoj upisuje studij klavira na Muzičkoj Akademiji Zagreb gdje u klasi prof. Damira Sekošana diplomira s izvrsnim ocjenama. Poslijediplomski sveučilišni umjetnički specijalistički studij za izvođače (Klavir) završava također s izvrsnim uspjehom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Đure Tikvice.

Dobitnik je brojnih nagrada na državnim natjecanjima (Varaždin, Sisak, Zagreb, Dubrovnik) i aktivni polaznik seminara kod eminentnih klavirskih pedagoga (Jurica Murai, Leonid Sincev, Luigi Mostacci, László Baranyay…). Na Memorijalu „Darko Lukić“ – međunarodnom susretu mladih pijanista u Osijeku, nastupao je i kao učenik i kao student.

Pedagošku djelatnost započeo je 2002. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je osim rada u nastavi, surađivao s puhačkim i gudačkim odjelom kao korepetitor i osvojio niz najviših nagrada na natjecanjima državnog i međunarodnog karaktera. Radio je kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Zagrebu za predmet Korepeticija, a od 2007. kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Godine 2009. je uspješno prošao postupak za izbor u nastavno zvanje predavača, a od 2014. je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zvanju višeg predavača.

Koncertira kao solist, korepetitor i član komornih sastava u zemlji i inozemstvu, te povremeno snima za potrebe radija i televizije. Ostvario je zapažene izvedbe u 30-ak gradova u Hrvatskoj, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, a njegov širok repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika.

Službeni je korepetitor Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski u Osijeku od 2015. godine, a redovito surađuje s orkestrom osječkog HNK. Više puta je nastupio u sklopu festivala Dani Milka Kelemena – međunarodnog glazbenog festivala koji proteklih 20 godina okuplja vrhunske glazbenike iz cijeloga svijeta. Njegov širok repertoar čine djela skladatelja od baroka do suvremenika, a na umjetnički razvoj utječe i bavljenje glazbom skladanom za klavirski duo. Od 2006. surađuje s pijanisticom Renatom Karša, a među njihovim brojnim nastupima izdvaja se osvojena treća nagrada i brončana medalja na XXII. međunarodnom pijanističkom natjecanju „Camillo Togni“ (Brescia, Italija) u prosincu 2010. godine. Rezultat ove dugogodišnje suradnje je i vlastita redakcija notnog izdanja Sonate in Fa za klavir četveroručno Antuna Sorkočevića objavljena u travnju 2017.

U suradnji s osječkim HNK, u travnju 2011. nastupa u praizvedbi hrvatske opere Sanje Drakulić „Kraljevi i konjušari“, dok su 2013. godinu obilježile sjajne izvedbe 2. Chopinovog koncerta za klavir i orkestar u f-molu u Osijeku i Vukovaru. „…Iz izuzetno nadahnute i stručne Karšine interpretacije Chopina izdvajamo: briljantne i razumljive pasaže (u solističkim kadencama u prvom stavku), tehniku i dinamiku, kao značajke interpretiranja, zatim muzikalnost i dinamičko sjenčanje u izvrsno izvedenom drugom stavku. Možemo reći – Ivan Karša bio je biser ovoga značajnog koncerta, koji ćemo pamtiti…“ Branka BAN, Glas Slavonije, 11. ožujka 2013.