Dunjko/ Mrnjavčić/ Borić

DUNJKO/MRNJAVČIĆ/BORIĆ

ANTONIA DUNJKO, sopran

Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Lidije Horvat Dunjko. Trenutno se usavršava na Kraljevskom Konzervatoriju u Den Haagu (Nizozemska) na katedri za staru glazbu. Redovno sudjeluje u seminarima eminentnih umjetnika među kojima treba istaknuti: Helena Lazarska, Gerhard Zeller, Dunja Vejzović, Daphne Evangelatos, Tonči Petković i Mateja Pučko Petković, Marijana Mijanović, Rosemary Joshua, Bavarian Opera Academy (Monika Hauswalter, Kalle Kanttila), Rita Dams, Michael Chance, Robin Blaze, Peter Kooij, Pascal Bertin, Ira Siff…

Solistica je operne trupe The Fat Lady u Haarlemu (Nizozemska) pod vodstvom mo.Tamira Chassona od 2017.g. Osvojila je brojne prve nagrade na državnim i inozemnim natjecanjima (Državnom natjecanju komorne glazbe, Državnom natjecanju iz pjevanja, Pjevačko natjecanje Bruna Špiler u Crnoj Gori, Natjecanje za glas i orgulje Heferer, Natjecanje solo pjevača Lazar Jovanović u Beogradu, Iuventus canti u Slovačkoj, Lav Mirski u Osijeku, Jozsef Simandy u Mađarskoj, „Concorso di musica sacra San Colombano“ Italija, „Kammeroper Schloss Rheinsberg“ Njemacka…) 2013.g nominirana je za „Pjevača godine“ u ciklusu Molto cantabile u suradnji sa Koncertnom direkcijom. Za svoja postignuća nagradjena je i Dekanovom nagradom. 2019.g nominirana je za „Nagradu hrvatskog glumišta“ od strane Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Koncerte i predstave održava u domovini i inozemstvu (Italija, Austrija, Njemačka, Češka, Mađarska, Nizozemska, Bugarska, Srbija, Velika Britanija, SAD… ) Osim koncerata ostvarila je brojne operne i operetne uloge: I.Stravinski-Slavuj (uloga Slavuja), C.W.Gluck-Orfej i Euridika (uloga Amora), I.pl.Zajc-Momci na brod (Ema), G.F.Händel-Agrippina (Poppea), L. Janaček-Přihody Lyski Bystrouski (Bystrouska), E.Kalman- Bajadera (Mariette la Tourette), E.Kalman- Kneginja Csardasa (Grofica Stasi), C.Monteverdi- L’Orfeo (La Musica i Euridice), W.A.Mozart Čarobna frula (Pamina), C.W.Gluck- Orfej i Euridika (Euridika), L.Bernstein-Candide (Cunegonda), F.von Flotow-Martha (Martha), I.pl.Zajc- Nikola Šubić Zrinjski (Jelena), G.Puccini- Suor Angelica (Suor Genovieffa).

Surađuje sa brojnim orkestrima i kazalištima: Simfonijski orkestar Muzičke akademije (mo.Tarbuk,  mo.Juranić, mo. Fačini, mo. Ivezić) , Zagrebački orkestar mladih (mo.Tatarević), Zagrebačka filharmonija (mo. Marevci, mo. Hager), Simfonijski puhači orkestar OSRH (mo. Vukovojac Dugan), Tamburaški orkestar HRT-a (mo. Leopold), Simfonijski orkestar HRT-a (mo. Lipanović, mo. Skender), Hrvatsko Narodno Kazalište u Osijeku, Hrvatsko Narodno Kazalište u Zagrebu, Opera b.b, MÜPA Budimpešta…

 

IGOR MRNJAVČIĆ, truba

Igor Mrnjavčić (1991) rođen je u Zagrebu. Diplomirao je 2016. studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darija Teskere. Tijekom studija ostvaruje zapažene rezultate od kojih se izdvajaju: 1. nagrada kao apsolutni pobjednik u kategorijama trube na međunarodnom trubačkom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu, te iste godine (2012.) sudjelovanje na također međunarodnom natjecanju  „Donaufest“ u Ülm-u u Njemačkoj. Dobitnik je 2. nagrade, te posebne nagrade za najbolju izvedbu Sonate za trubu Stjepana Šuleka na 2. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika do 35 godina „Papandopulo“, održanom u Zagrebu 2013. godine, te 3. nagrade na istom natjecanju održanom 2017. U 2014. godini osvojio je 1. nagradu u najvišoj kategoriji na međunarodnom natjecanju “Petar Konjović” u Beogradu i 1. nagradu na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Također je dobitnik 1. nagrade na Woodwind&Brass međunarodnom natjecanju u Varaždinu 2015., te je dobitnik jednokratne stipendije tvrtke Yamaha kao najbolji student u konkurenciji limenih instrumenata na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu. Kao uspješan student dobitnik je dekanove nagrade za najboljeg studenta za akademske godine 2011./2012., 2012./2013. i 2014./2015., te nekoliko posebnih dekanovih nagrada za sudjelovanje u akademskim projektima poput „Slavuj“ Igora Stravinskog i „Orfej i Euridika“ C. W. Glucka.

Kao stipendist Erasmus+ stipendije za razmjenu studenata studirao je na prestižnoj akademiji „Franz Liszt“ u Budimpešti u klasi trubačkog virtuoza Gabora Boldoczkog. Ostvario je mnoge solističke nastupe od kojih se izdvajaju koncerti na Brass festivalu u Velikoj Gorici, koncert uz pratnju Simfonijskog puhačkog orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i brass ansambla Muzičke akademije.

Kao komorni glazbenik aktivno svira u kombinaciji sa sopranom i orguljama te nastupa u Zagrebačkoj katedrali, na festivalu orgulja „Ars organi Sisciae“, festivalu orgulja grada Visa, festivalu „Dani Milka Kelemena“ u Slatini, orguljaškom festivalu „Petar Nakić“ na Rabu, međunarodnom festivalu „Nei Suoni dei Luoghi“ u Italiji, Češkoj i dr. Također je surađivao sa Quasars ansamblom (Slovačka) i Busina brass kvintetom (Hrvatska).

Zaposlen je na mjestu druge trube u orkestru kazališta Komedija, a kao orkestralni glazbenik aktivno surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrima HNK u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a surađivao je i sa Hrvatskim komornim orkestrom, orkestrom koledža Dartmouth iz SAD-a, te sa Zagrebačkim orkestrom mladih.

 

EDMUND BORIĆ-ANDLER, orguljaš

Rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan. Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji koncertni umjetnik orguljaš.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača  takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale,  AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku  i tri godine ZRIN festivala. Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem, te Simfonijskim orkestrom Mostar. Od 2020. umjetnički je ravnatelj Prandau festivala u Donjem Miholjcu.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010.

  1. godine mu je izašao drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatiae Records. Krajem 2015. izašao mu je i treći nosač zvuka Orgulje Sisačke biskupije-Sela u izdanju Croatiae Records. U 2016. godini izašao je i četvrti solistički CD pod naslovom Orgulje Sisačke biskupije-Voloder. U 2018. godini u izdanju Cantusa izašao je CD „Cantus Miroslava Miletića“ s orguljskim djelima tog uvaženog hrvatskog skladatelja.

Godine 2015.  dobitnik  je diplome Milka Trnina  HDGU-a za 2014.  za promicanje orguljske umjetnosti.

U 2019. mu je izašao šesti solistički CD pod naslovom Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale u izdanju Croatiae Records.