Berislav Jerković & Edmund Andler-Borić

EDMUND ANDLER-BORIĆ živi i djeluje u Zagrebu  Rođen je u Zadru gdje je završio jezičnu gimnaziju i glazbenu školu Blagoje Bersa, klavir u klasi prof. Nataše Polivec. Nakon položenih prijemnih ispita na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu odlučio se za studij klavira. Diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin prije redovnog roka, a orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, također prije redovnog roka. Magisterij orgulja završio je u klasi prof. Maria Penzara.

Jedno vrijeme bio je na ispomoći kao orguljaš zagrebačkoj katedrali pod vodstvom mo. Mihe Demovića. Najduže je bio kao crkveni orguljaš u sv. Mariji na Dolcu u vrijeme mons. Labaša i dirigenta Antuna Čelara.

Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha.

Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji umjetnik orguljaš. Istaknut ćemo samo neka glazbena središta gdje je nastupao: Frankfurt, Amsterdam, Koeln, Dresden, Bratislava, Prag, Budimpešta, Moskva, Kaliningrad, Los Angeles, Helsinki, Pretoria, Johannesburg, Riga, Tallinn, Vilnius, Gdansk, Graz, Minsk, Damask, Jeruzalem, Tel Aviv-Yafo, Kiev, Lavov, itd.

Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji  orguljaške baštine.

Osim što je gostovao na mnogim festivalima, s udrugom Zvuci tišine pokretač je takvih manifestacija u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je našeg najvećeg orguljaškog festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, uz podršku Grada Zagreba i preč. Josipa Kuhtića, rektora katedrale i Zagrebačke nadbiskupije. Budući da su korijeni po ocu iz Petrinje pokrenuo je i jedanaest godina bio ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae  u Sisku, te tri godine  ZRIN festivala. U dva navrata pripremio je i realizirao vrlo zanimljivu izložbu Izgubljena orguljaška baština Banovine i Hrvatskog Pounja uz podršku Ministarstva kulture. Na taj način su skupili vrlo detaljno građu: foto dokumentaciju, opise oko 30 zauvijek izgubljenih  orgulja tog malog dijela Hrvatske. Građa se i dalje skuplja kao što se sakuplja čitava dokumentacija orguljaškog fonda Sisačke biskupije. Festival Ars organi Sisciae  postao je prepoznat u i van Hrvatske te postao kulturni brand grada Siska i Sisačke biskupije. U 2020. godini pokreće Prandau Festival u Donjem Miholjcu skupa s gdinom Tomislavom Brusačem s ciljem obnove i još bolje prezentacije kulturnog nasljeđa Donjeg Miholjca i znamenite velikaške obitelji Prandau. Također u Petrinji je skupa s pijanistom Karlom Ivančićem 2020. godine pokrenuo Pijanistički memorijal Ranko Filjak posvećen jednom od najvećih hrvatskih pijanista sa svjetskom karijerom. U Banja Luci utemeljio je 2021. godine Orguljaški festival Banja Luka čiji je umjetnički ravnatelj.

Kao solist uz orgulje surađuje sa  Simfonijskim orkestrom HRT-a i dirigentima Nikšom Barezom i Pavlom Dešpaljem. Također vrlo često surađuje s našim vodećim solistima: Goranom Končarom, Antonijom Dunjko, Lidijom Horvat, Igorom Mrnjavčićem, Brunom Philippom, Marinom Zokićem, Dariom Teskerom, Arijanom Gigliani Philipp, Renatom Penezić, Brankom Mihanovićem, Nataliom Anikeev, Mariom Šincekom, Tamarom Felbinger, itd.

Izdavačka kuća Croatia Records izdala mu je prvi solistički CD Orgulje Đakovačke katedrale 2009.godine koji je i nagrađen hrvatskom diskografskom nagradom Porin 2010. Godine 2013. mu je izašao i drugi solistički CD Sisačka orguljaška baština u izdanju Croatia Recordsa uz podršku Ministarstva kulture RH. 2015. godine izašao je  treći  CD  u izdanju Croatiae Records Orgulje Sisačke biskupije-Sela. U 2015. primio je i diplomu Milka Trnina od HDGU-a za poseban doprinos orguljaškoj baštini.  U 2017. godini izašao je i četvrti CD Orgulje Sisačke biskupije-Voloder u izdanju Croatiae Records. U 2018. godini izdavačka kuća Cantus izdala je CD Orguljski Cantus Miroslava Miletića na kom je Edmund Andler snimio orguljski opus tog suvremenog hrvatskog skladatelja. Croatia Records je u 2019. izdala Edmundov CD Orguljske toccate iz Zagrebačke katedrale. Krajem 2021. godine Croatia Records izdala je CD Orgulje Donjeg Miholjca koji je snimio Edmund Andler-Borić. CD Orgulje Donjeg Miholjca rezultat je uspješno postavljenog Prandau Festivala.

 

BERISLAV JERKOVIĆ – bariton, dirigent, glazbeni pedagog. Izvanredni profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, pročelnik Odsjeka za glazbenu umjetnost i Studija pjevanja. Diplomirao je Pjevanje (Muzička akademija Zagreb), Dirigiranje (University of Pecs, Hungary) i Glazbenu pedagogiju (Filozofski fakultet Osijek). Poslijediplomske studije pjevanja završio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i na Kunst Universitat u Grazu. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom godina radio je s mnogim uglednim domaćim i inozemnim dirigentima, režiserima, pjevačima, kao i s uglednim orkestrima i ansamblima. U opernim kućama u zemlji i inozemstvu ostvario je niz solističkih uloga u operama, operetama i mjuziklima kao što su RigolettoKrabuljni plesEvgenij OnjeginCarmen, Don Giovanni, Gianni SchicciSonnambulaFigarov pirLjubavni napitakToscaLa serva padronaNikola Šubić ZrinskiCosi fan tutteEro s onoga svijetaI PagliacciLa bohemeDidona i EnejČarobna frulaCamelot, Hansel and Gretel, Čovjek iz Manche itd. Nastupao je na brojnim festivalima u zemlji: Večeri u Donatu, Splitsko ljeto, Varaždinske barokne večeri, Skopsko leto, BitFest, Štipsko kulturno leto, Jerash festival Jordan, Osječko ljeto kulture, Zagrebački barokni festival, Sarajevska zima, Hvarsko ljeto, KotorArt sezona… kao i na koncertima i festivalima u inozemstvu (u Sloveniji, Njemačkoj, Srbiji, Austriji, Češkoj, Italiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Mađarskoj, Španjolskoj, Venezueli, SAD-u, Belgiji, Bugarskoj, Kini, Južnoj Africi, Jordanu … ). Pored uspješne pjevačke bavi se i intenzivnom dirigentskom djelatnošću, a sa ansamblima koncertira u zemlji i inozemstvu te je i dobitnik brojnih nagrada – kao solist i kao dirigent. Umjetnički je ravnatelj ansambla Opera Pannonica. Vodi stručne seminare za pjevače, dirigente i voditelje vokalnih ansambala (Hrvatska, Mađarska, Velika Britanija, Francuska, Kanada, SAD, Južna Afrika, Jordan … ). Dugogodišnji je voditelj Opernog studija Međunarodnog glazbenog centra Grožnjan. Gostujući je profesor na Fakultetu umjetnosti u Pečuhu. Umjetnički je ravnatelj Međunarodnog pjevačkog natjecanja Lav Mirski, Osijek. Bavi se znanstvenim i umjetničkim istraživačkim radom, izlaže na konferencijama, kongresima, stručnim skupovima te objavljuje u časopisima i biltenima.  Autor je knjiga Kurikul nastave pjevanja (2019) i Suvremena nastava pjevanja (2021).