Pijanistica Ana Žgur

Pijanistica Ana Žgur započela je glazbeno školovanje u Donjem Miholjcu. Srednju glazbenu školu nastavila je u GŠ Franje Kuhača u Osijeku, te zbog ratnih zbivanja početkom devedesetih preselila se u Zagreb gdje je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija.

U Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Zagrebu zaposlena je kao profesor klavira. Do nedavno je radila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu kao korepetitor na Odsjeku za gudačke instrumente. Istovremeno održava solističke recitale i surađuje s komornim sastavima. Stručno se usavršava kod DR.h.c. Arbo Valdme na seminarima u Estoniji, Njemačkoj i Hrvatskoj.

S kompozitorom Zoranom Ščekićem surađuje u istraživanju mikrotonalne glazbe. Praizvodi djela napisana za mikrotonalno ugođen klavir. Prvu praizvedbu mikrotonalne kompozicije „23.10“ izvodi na festivalu Artmusfair 2010. u Varšavi.

U sklopu manifestacije Euro Micro Fest 2015., sudjeluje zapaženim recitalom u projektu Panmonizam. 2016.  je objavljen album “Just Music” u izdanju PARMA Recordings Ravello Records i distribuciju Naxos na kojem Ana Žgur izvodi kompozicije Zorana Šćekića. Grammyem nagrađeni gitarist John Schneider uvrstio je „Just Music” među najbolja CD izdanja 2015. u prestižnom društvu imena kao što su Harry Partch, Brad Mehldau i Wynton Marsalis, a portal Babysue opisao je njeno sviranje kao „dirljivu spregu pijanističkog talenta potkrijepljenog snagom inspiracije”.