Zagrebački puhački trio

Zagrebački puhački trio u sadašnjem sastavu nastavlja dugu tradiciju ove vrste puhačkoga komornog ansambla, koji neprekinuto djeluje u Zagrebu od 1970. godine. Na inicijativu Trija nastale su brojne skladbe, a mnogi hrvatski skladatelji posvetili su mu svoja djela. Osim u Hrvatskoj, ansambl uživa i međunarodni ugled koji je stekao brojnim gostovanjima po Njemačkoj, Francuskoj, Austriji, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu, Rusiji i drugdje. Dobitnik je i uglednih nagrada kao što su Nagrada Vatroslav Lisinski i Nagrada Milka Trnina. Uz svoju dugogodišnju koncertnu djelatnost, Zagrebački puhački trio snimio je i nekoliko studijskih nosača zvuka popraćenih hvaljenim kritikama, a koji su nominirani za nagradu Porin u kategoriji za najbolje izvedenu skladbu hrvatskih skladatelja. Najnoviji nosač zvuka sa skladbama suvremenih skladatelja praizvedenih i posvećenih upravo Zagrebačkom puhačkom triju izdan je krajem 2020. u nakladi ‘NOTABENE’ d.o.o. Trio tijekom ljeta 2022.godine planira koncertnu turneju u Norveškoj.

DARIO GOLČIĆ rođen je u Zagrebu gdje je učio obou kod Branka Mihanovića u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi. Studij oboe nastavlja kod Heinza Holligera (Freiburg), Omara Zobolia i Christiana Schmitta (Basel) te Vincenta Gay-Balmaza (Lausanne). Dobitnik je više nagrada na oboističkim natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu. Solistički se predstavio uz mnoge ugledne orkestre kao to su komorni orkestri iz Freiburga i Heidelberga, Neues Orchester Basel, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebački solisti, Ansambl Cantus, Zadarski komorni orkestar i Istarski komorni orkestar. Aktivan je i na području komorne glazbe kao član Zagrebačkog puhačkog trija, a uz Gudački kvartet Sebastian praizveo je 2013. godine skladbu Četiri proljetna dana Tomislava Uhlika.

Od 2006. godine docent je oboe na Međunarodnoj orkestralnoj školi Bisyoc koja se održava u Velikoj Britaniji. Djeluje kao solo oboist Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije te docent oboe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.Prema sudu glazbene kritike. 

BRUNO PHILIPP jedan je od najistaknutijih predstavnika hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošem, orguljašem Edmundom Andlerom Borićem, solističku suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT-a, Tamburaški orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Fraktali, Gudački kvartet Rucner, Gudački kvartet Porin, Camerata Cantilly, Papandopulo kvartet. Član je Zagrebačkoga puhačkog trija, trija Solenza i Zagreb klezmer trija. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2012. te 2. mjesto na Međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011., kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. Aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija Glazbena kutijica. U statusu je profesora savjetnika klarineta na Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zagrebu. Sudjeluje u radu žirija na državnim i međunarodnim natjecanjima.

ŽARKO PERIŠIĆ rođen je 1967. godine u Splitu. Po završetku studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. M. Kobetića, nastavlja usavršavanje u Salzburgu, na Visokoj školi za glazbu Mozarteum – u klasi prof. M. Turkovića i prof. R. Gallera.Tijekom studija osvaja brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima; surađuje s brojnim orkestrima te komornim ansamblima diljem Europe i svijeta na mjestu solo – fagotiste (Izraelski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, jeruzalemskog Simfonijskog orkestra, Salzburška Komorna Filharmonija i dr.). Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji Umjetnosti u Novom Sadu, surađuje s Vojvođanskim Simfoničarima kao solo–fagotist, osniva duhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Koncertno djeluje s brojnim europskim komornim ansamblima i orkestrima, sudionik je festivala u Villarsu (Švicarska), Straussovih dana , Muzičkog biennala Zagreb te surađuje s brojnim istaknutim umjetnicima.Od 2004. godine predaje fagot na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte.